Volgens Torremans [Bedrijfsprocessen onder architectuur] is een procesarchitectuur een nieuwe laag in het proces-denken waarop met een tijdhorizon van drie tot vijf jaar wordt nagedacht over de inrichting van de bedrijfsvoering.
Deze ‘nieuwe’ laag is idealiter leidend in het ontwerpen en implementeren van concrete bedrijfsprocessen. Een procesarchitectuur vormt dan ook hét referentiekader voor aanvoerders/managers die voor dergelijke taken staan. Dit denken sluit goed aan op onze praktische ervaring dat een goede strategie voor een organisatie vooral ‘overall’, dus ‘hoog-over’, op de gekozen horizon scherp en goed is neergezet.
Kijkend naar bijgaande afbeelding door Torremans kan een organisatie veel doen ‘zonder een dak boven haar hoofd’, echter ‘mét een goed dak boven het hoofd op de juiste peilers’ kan haar Hoofdtaak (dé ‘Job-To-Be-Done’) pas echt effectief en efficiënt uitgevoerd worden, lees kan de organisatie pas echt presteren, oftewel hoog productief zijn. De organisatie heeft hiermee dan te allen tijde een kapstok (of soms letterlijk vaak zelfs een bovenloopkraan) nodig om de juiste zaken juist aan op te hangen, voorafgaand structureel opgelost en ingevuld.
Naast de ‘harde’ taak, betreft dit natuurlijk ook de ‘zachte’ taak binnen een organisatie (zoals HR-gerelateerd) die nodig zijn om de Job-To-Be-Done goed uit te voeren, maar het gaat dan ook om de taak tot het ontwikkelen en implementeren van een procesarchitectuur voor alle bedrijfsprocessen van een organisatie.
Een procesarchitectuur is volgens Koriander Achterberg en Huub Torremans een specifieke oplossing voor een specifiek vraagstuk binnen een organisatie en vormt de verbinding tussen denken en doen en tussen strategie en de realisatie daarvan.
Aangevuld met onze eigen ervaringen en inzichten (Red.) bestaat de rode draad hier uit een systematische aanpak voor de juiste vertaling van de (vaak droge) Visie van een organisatie naar een passende inspirerende Ambitie (= Visie + Passie) en naar de strategische keuzes van de organisatie. Deze strategische Hoofddoelen vragen op hun beurt – per bedrijfsdiscipline ! – weer om een visie op de hoofdprocessen en vervolgens om inrichtingsmodellen voor de dagelijkse praktijk.
Het gaat hier te ver om hierop nu diep in te gaan maar de praktijk toont een groot aantal cases die de effectiviteit van deze aanpak illustreren binnen veel verschillende soorten organisaties waarin zeer verschillende (proces)vraagstukken aan de orde kwamen en nog steeds komen.
Binnen een procesarchitectuur worden diverse bedrijfskundige concepten en gereedschappen beschreven die behulpzaam zijn bij het ontwikkelen hiervan.
Pull& Push concentreert zich hierbij vooral op het opzetten, vastleggen en invoeren van de overall strategie, op het leiderschap dat hierbij effectief is, op de organisatieontwikkeling die hiervoor nodig is en op de strategische Marketing & Sales keuzes hierbij.
0 reacties