Zoals in de vorige weblog toegezegd worden in deze en de drie hieropvolgende blogs, telkens één van de vier ontwikkelingsstadia van een organisatie nader toegelicht.
Aan de hand van de karakteristieken die typerend zijn voor ieder van deze organisatie-fasen vroegen we u in weblog 19 om eens te proberen uw eigen organisatie juist in te delen. In de nu volgende weblogs geven we u graag nog wat extra handvaten.
Probeert u met deze en de komende informatie nog eens opnieuw vast te stellen waar uw organisatie momenteel staat en;
- of u de bestaande fase voor dit moment OK vindt,
- of u vindt dat u snel door wil/moet ontwikkelen naar de volgende fase
- of dat u zelfs mag streven naar de hoogste fase en
- /of dat u u zich zelfs gelukkig mag prijzen dat u zich al binnen deze – holistisch gezien – ‘nooit klaar’ fase bevindt.
De Reactieve organisatie.
In het reactieve stadium zijn er geen gemeenschappelijke doelen.
Managers sturen hun missies de organisaties in en dwingen de realisatie hiervan af.
Leiders zoeken naar schuldigen voor de problemen die zich voordoen. De zondebokken worden gestraft of men laat de zaken op hun beloop. Soms onder het mom van professionele vrijheid. Projecten zijn slecht beheersbaar.
Afspraken hebben een laag betrouwbaarheidsgehalte en worden (te) vaak hernieuwd.
Medewerkers passen wel op om hun nek uit te steken en de oorzaak van de onbetrouwbaar gebleken levering is vaak ver te zoeken. Men houdt ongunstige informatie achter en men is vooral gericht op het veiligstellen van de eigen persoon.
Men sorteert informatie en voorstellen veelal op wat niet mogelijk is. Tevredenheid put men hier vooral uit het werken aan de eigen taak. Er wordt niet of nauwelijks initiatief genomen. Zelfverantwoordelijkheid is ver te zoeken. Hiërarchie speelt een allesoverheersende rol.
Hopelijk werkt u hier niet. U werkt in een reactieve organisatie immers zeker niet effectief samen en dit soort bedrijven sterft in Nederland (gelukkig) langzaamaan uit.
(Besef u echter wel dat deze bedrijven hier, ook in Nederland, nog altijd bestaan en dat deze ook internationaal nog steeds hoogtij vieren).
Van Duurzaam en/of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is hier zelden sprake.
Volgende keer: de Actieve organisatie.