In deze weblogs informeren we u vooral graag over de meest uiteenlopende strategische vragen, vraagstukken en typische aspecten die zich binnen de praktijk voordoen. Voor we in deze weblog verder gaan vinden wij het belangrijk om allereerst aan te geven waartoe deze vragen moeten leiden, of waaraan de antwoorden of deeloplossingen en -uitkomsten met betrekking tot deze vragen en vraagstukken, bij moeten dragen.
Deze moeten bijdragen aan het gewenste resultaat van het Strategisch Plan van een organisatie! Dit Plan beschrijft een gewenste zo genoemde ‘eindsituatie’ (desired future state) voor de lange termijn. Dit betreft dan een termijn met een periode in jaren waarvan de ondernemer of aanvoerder van de organisatie vindt dat deze voldoende invulbaar is. D.w.z. dat het behalen van de (meestal 3 tot 5) langetermijndoelstellingen van de organisatie – bezien vanuit de huidige, actuele situatie (current state) – voldoende realistisch is. Het ‘gat’ tussen deze ‘current state’ en ‘future state’ wordt ook wel de kloof, of ‘the gap’, genoemd en is de kloof die men via Transitie, lees allerhande gerichte (strategische) acties, moet zien te dichten.
Vanzelfsprekend – maar dit ter zijde; kan men een Strategisch Plan ook – snel te pessimistisch (‘sand bagging’) of te optimistisch (‘risk taking’) inkleden en/of de termijn verkeerd inschatten. Dit betreft dan in feite ‘scenario planning’ en dit kan beter onderdeel uitmaken van een realistisch Strategisch Plan dan deze varianten vormen. Immers dan kiest men na verloop van tijd voor de gunstigste (voor wie?). Overigens behandelen we in deze weblogs ‘scenario planning’ – als onderdeel van een Strategisch Plan – in de loop van de tijd beslist nog apart.
“Hoe houden we nu echter een Strategisch Plan compact (op enkele A4-tjes!) want alles moet erin” en “Hoe vatten we alle gevonden (sub)doelstellingen overzichtelijk samen op één A4, opdat deze begrijpelijk zijn voor de organisatie en opdat dit A4-tje – met of zonder het uitgewerkte Strategische Plan – ook ‘stand alone’, als communicatiemiddel kan dienen? Wij hanteren voor het gehele totstandkomingsproces een zeer praktische, eenduidige en unieke methodiek. het Strategisch Plan vatten we visueel samen op een (strategisch) Dashboard, ook wel Roadmap of Transitiekaart genoemd. Dit als onderdeel van het definitief opgestelde (en gedragen!) Strategisch Plan en een daarna volledig te doorlopen strategie-traject met de medewerkers. Het Dashboard mag zelfs alle namen aannemen die bij uw organisatie passen zolang deze benaming er maar voor zorgt dat úw organisatie hierop in één oogopslag kan zien het Strategisch Plan inhoudt en wat er wordt beoogd met het realiseren van de Strategische Hoofddoelstellingen.
Dit Dashboard bestaat uit vier echelons, die uit dit Dashboard en uit bovenstaande betoog wellicht al enigszins duidelijk werden. (Zie afbeelding)
Ter toelichting hierop: allereerst vinden we op het hoogste niveau de Ambitie* (‘de desired future state’) van de organisatie, daarna volgen de strategische (lees: lange termijn) Hoofddoelstellingen, gevolgd door de noodzakelijk te doorlopen Transitie en tenslotte, op het laagste niveau – het heden (de ‘current state’) – de huidige kwaliteiten en competenties van de organisatie als geheel en zoals deze nu (niet optimaal genoeg) functioneert,
In de volgende blog, vertellen we u waarom een Dashboard zo’n belangrijke rol kan vervullen en wat hierbij de belangrijkste vragen zijn en wie deze opstellen.
*) Visie + Passie = Ambitie = (m.a.w.) de ‘koude’ Visie van de aanvoerder(s) aangevuld met de ‘warme’ Passie die past bij de organisatie
0 reacties