“Strategie-Hulp-On-Demand (SHOD)”

uw ‘meewerkend voorman’ bij de strategische opbouw en -ontwikkeling  van uw organisatie

11. Het gebruik van modellen en afbeeldingen

Zoals u in deze rubriek ‘weblogs’ gemerkt heeft, heb ik wat met modellen en andere visuele weergaves die een betoog goed ondersteunen. Gelukkig sta ik hierin niet alleen. In het document https://mtsprout.nl/tech-innovatie/innovatiestrategie/waarom-managers-nieuwe-managementmodellen-nodig-hebben houdt Ron Meyer, Managing Director van het Center for Strategy & Leadership, eveneens een peleidooi voor een juist gebruik hiervan.

We hebben beiden dezelfde ervaring met en reden voor het gebruik van modellen en g Graag sluit ik mij, via deze blog, aan bij dit pleidooi en zijn interessante kijk op het gebruik van modellen.

Van nature spreken modellen en afbeeldingen vaak beter en directer aan dan verbale of schriftelijke tekst. In mijn praktijk als adviseur/strateeg stel ik dagelijks vast dat ‘het woord’ vaak beter te begrijpen is met een extra illustratie in de vorm van een model of afbeelding. Zeker bij abstracte begrippen en/of concepten is dit het geval.

Deze weblogs gaan daarom vaak vergezeld gaan van zo’n illustratie. Deze verduidelijken een thema vaak op een andere maar toch aanvullende wijze en zorgen er op enig moment ook voor dat de inhoud van een betoog beter beklijft.

Ook in zijn rol als Professor Strategisch Leiderschap geeft Ron Meyer door het gebruik van modellen en afbeeldingen meer diepgang aan zijn colleges. De verwerking hiervan vinden we in de praktijk dan vaak weer in een sterkere vorm terug.

Belangrijk en zeer actueel vanwege de – terecht – kritische kanttekeningen bij het gebruik van modellen door Pieter Omtzigt is, dat deze altijd slechts een aftreksel zijn van de werkelijkheid en gelden binnen een beperkt, liefst concreet gedefinieerd gebied.

Als onderdeel van concepten en als aanvullende visualisering is het gebruik van modellen en afbeeldingen o.i. aan te bevelen. Vergeet echter nooit de context waarbinnen of waarvoor het model gebruikt wordt. Hij stelt:

’Modellen beschrijven de werkelijkheid, maar de werkelijkheid is buitengewoon complex, en per definitie niet volledig in een model te vangen. En op het moment dat we dit vergeten, gaat het mis.’ (ref.: https://www.climategate.nl/2023/11/omtzigts-jacht-op-de-modellenmakers/ ).

Ik hoop dat de door ons gebruikte modellen en afbeeldingen u, als gewaardeerd lezer van deze weblogs, het juiste extra inzicht bieden en dat zij u in uw dagelijkse praktijk van nut zijn.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *